Timmerwerk en Isolatie

TIMMERWERK & ISOLATIE

 

Wij zijn een allround bedrijf in het rietdekkersvak en zijn gespecialiseerd in het schroefdak en traditionele daken. Daarnaast hebben wij een gediplomeerd timmerman binnen het team. Hierdoor kunnen wij ook de bijbehorende gespecialiseerde timmerwerkzaamheden uitvoeren. Of het nu gaat om het vervangen van latten, sporen, dakkapellen, dakramen of Uileborden wij kunnen dit voor u uitvoeren. Klikt u voor meer informatie hierover hier.

Isoleren

Het isoleren van een rietenkap geeft meer comfort en door het dak gaat minder energie verloren maar het is erg belangrijk dat dit goed uitgevoerd wordt! Bij het isoleren verschuift het dauwpunt naar binnen. Een verkeerd uitgevoerde isolatie geeft daarom kans op problemen door vochtophoping. Elk geïsoleerd rieten dak, zowel een schroefdak als een aanvullend geïsoleerd traditioneel dak, moet voorzien zijn van een volledig gesloten aangebrachte dampdichte laag. De dampremmer voorkomt dat vocht uit de woning in de constructie kan trekken en daar kan condenseren. Wanneer dit niet gebeurt dan moet met een verkorte levensduur van het riet rekening gehouden worden.

isoleren

De open constructie / het traditionele dak

Als uw dak een open onderconstructie heeft kunnen wij indien nodig latten en sporen vervangen. Het riet wordt aan deze constructie vastgemaakt, daarom is het belangrijk dat ze in goede staat zijn. Een open constructie creëert goede ventilatie voor het riet zodat het riet goed kan drogen na een natte periode. Deze traditionele manier van rietdekken is erg goed voor de kwaliteit van uw rieten dak.

traditioneel-dak-binnen traditioneel dak buiten

De gesloten constructie / het schroefdak

De gesloten constructie is de nieuwe methode voor de onderconstructie van een rieten dak. Op de oude constructie worden houten platen aangebracht waar vervolgens het riet op geschroefd wordt. Een groot voordeel van deze methode is dat het brandwerend werkt. Tegenwoordig wordt dit dan ook door veel gemeenten voorgeschreven bij nieuwbouw met rieten daken. Bij deze methode is het echter erg belangrijk dat de onderconstructie dampdicht is omdat er anders vochtophoping onder het riet ontstaat en het riet makkelijk kan gaan rotten. Om dit te voorkomen moet er een dampwerende laag aangebracht worden zodat vocht van binnen uit niet onder het riet kan komen.

schroefdak-binnen schroefdak buiten

Ventilatiedak

Het ventilatiedak is een combinatie van de open en de gesloten constructie. Net als bij de gesloten constructie worden houten platen aangebracht op de oude constructie. Vervolgens worden daar balkjes opgeschroefd waar de latten dan weer op bevestigd worden. Zo ontstaat er een “ventilatieschacht” onder het riet. Op deze manier is het dak geïsoleerd en kan het riet goed drogen. Het voordeel brandwerendheid vervalt bij deze optie.

Neem contact met ons voor meer informatie over de mogelijkheden en een advies op maat.